Hur vi arbetar

Våra pedagoger
Vår personalstyrka är erfaren och engagerad samt har en hög utbildningsnivå vilket är vår viktigaste garanti för att uppnå en utvecklande och positiv miljö för barnen.
Personalstyrkan på Grävlingen består av förskollärare och barnskötare samt ett köksbiträde och lokalvårdare. Vid behov kompletteras vårt team av vikarier som är välkända för barn och vårdnadshavare.
Personalen ger sig gärna i kast med nya utmaningar! De fortbildar sig kontinuerligt genom att gå olika utbildningar och kurser samt genom litteraturstudier. Elever från olika barnpedagogiska utbildningar välkomnas varmt till att göra en del av sin praktik hos oss på Grävlingen.
Pedagogik
På Grävlingen arbetar vi mycket med språket i den dagliga verksamheten och använder oss av TAKK-tecken som stöd. I vår pedagogik så använder vi oss av djur och natur, detta ger oss möjlighet att på olika sätt ”bygga broar” mellan människor oavsett ålder och utvecklingsnivå.
På vår utegård är tanken att den skall vara så naturlig som möjligt och lärmiljön förändras efter årstiderna vilket pedagogerna knyter an till undervisningen.
Barnen får uppleva naturen både genom lek och upptäckter. Vi bygger hyddor, upptäcker djur och besöker skog. I skogen får barnen en naturlig motorisk träning. Pinnar och kastanjer är utmärkt när man t.ex. undervisar om begrepp som liten mindre minst, bokstäver och siffror.
Vi arbetar utifrån läroplansmålen och barnens intressen
Grävlingens personal planerar verksamheten utifrån läroplansmålen samt efter barnens behov och intressen. Tillsyn av verksamheten sker kontinuerligt av Laholms kommun. Valet av aktiviteter beror på barngruppens sammansättning och utvecklingsnivå. Vi arbetar med öppen undervisning för att barnen ska få vara delaktiga och själva forska efter information bl.a. med hjälp av lärverktyg.
Vi anser att det viktigt att ha nolltolerans mot alla former av kränkande behandling. Genom bland annat samarbetsövningar arbetar vi för att alla ska ta väl hand om varandra. Den betydelsefulla egna leken ges också stort utrymme. För att öka barnens självständighet är de vardagliga rutinerna, såsom av- och påklädning, måltider, hygien och vilostunder viktiga inslag i det pedagogiska arbetet

Barnen på Grävlingen:
- Uppmuntras att vara rädda om varandra!
- Utvecklar sin kunskap om språk, matematik, naturvetenskap, teknik och programmering.
- Lär känna naturens djur, skiftningar och studerar den egna närmiljön.
- Upplever ljud, musik och rytmik.
- Leker utelekar och spelar teater.
- Bakar, konstruerar, bygger, lägger pussel och spelar spel.
- Tränar motorik, gympar och går promenader.
- Får delta i avslappning, massage, rollekar och sagor.
- Besöker eleverna på Barn- och fritidsprogrammet på Osbecksgymnasiet samt gör andra utflykter.
- Lär genom leken!